Gebruik die glisemiese indeks om jou bloedsuikervlakke te verlaag
Mense met diabetes word aangeraai om voedsel te eet wat laag op die glisemiese indeks(GI) is. Die GI is spesifiek ontwerp om pieke in bloedsuikervlakke te vermy. Leer meer oor die GI en die voordele en beperkings van ‘n lae GI-dieet.
Wat is die glisemiese indeks?
Koolhidrate in verskeie voedselsoorte breek af in glukose (suiker).
Sommige kosse verteer blitsvinnig en stel glukose vinnig in jou bloedstroom vry. Hierdie kosse kan ‘n styging in jou bloedsuikervlakke veroorsaak.
Ander kosse neem langer om te verteer, en stel glukose geleidelik vry.
Die GI is ‘n graderingstelsel vir koolhidrate, wat hulle rangskik volgens hoe vinnig hulle verteer, en hoe vinnig glukose in die bloedstroom opgeneem word.
Die GI rangskik voedsel op ‘n skaal van 0 tot 100.
Die GI organiseer voedsel met koolhidrate in drie kategorieë:
- Laag: 55 of minder
- Medium: 56–69
- Hoog: 70 of hoër
Voedsel wat ryk is aan verfynde koolhidrate en suiker word vinniger verteer en het dikwels ‘n hoë GI, terwyl dié wat hoog is in proteïen, vet of vesel oor die algemeen ‘n lae GI het. Kosse wat geen koolhidrate bevat nie, word nie ‘n GI gegee nie en sluit items soos vleis, vis, pluimvee, neute, sade, kruie, speserye en olies in.
Mense met diabetes sal ideaal gesproke kosse laag op die GI-skaal wil eet om stygings in bloedsuikervlakke te vermy.
Die voordele van ‘n lae-GI dieet:
Die grootste voordeel van ‘n lae GI-dieet is meer stabiele bloedsuikervlakke.
Hier is nog ‘n paar voordele van die dieet:
- Verhoogde energievlakke: Lae GI-voedsel word stadiger verteer, wat beteken dat dit ‘n geleidelike vrystelling van energie deur die dag verskaf.
- Verbeterde vertering: Lae GI-voedsel verteer makliker, wat kan help om probleme met spysvertering te verminder.
- ‘n Gevoel van versadiging: Omdat lae GI-voedsel stadiger verteer, help dit om jou langer versadig te laat voel en kan jou lus vir ongesonde kosse en peuselhappies verminder. Om langer versadig te voel, kan jou help om gewig te verloor.
Hoe weet ek wat die GI-rangorde van kos is?
Dit is nie altyd so maklik om te weet watter kosse bloedsuikervlakke laat piek nie. Waatlemoen is verbasend hoog op die GI en gekookte aartappels het ʼn GI-rangorde van meer as 90.
Om uit te vind wat die GI-rangorde van verskeie kosse is, kan jy jou na webwerwe of toepassings wend.
Webwerwe:
Die GI-rangorde van voedsel kan op verskeie webwerwe gevind word, insluitend ons webwerf, die glycemic index webwerf, die American Diabetes Association webtuiste, en die Harvard T.H. Chan School of Public Health webwerf.
Toepassings:
Daar is ook baie toepassings met goeie inligting oor die GI.
Hier is ‘n paar:
- Glycemic Index Load Tracker
- Glycemic Index. Diabetes diary
- Glycemic Index
Wat is die beperkings van die GI?
Soos met enige graderingsisteem, het die GI tekortkominge. Hier is die algemene beperkings van die GI:
- Die GI meet slegs die glukemiese reaksie op ‘n individuele voedselitem en neem nie die totale effek van ‘n maaltyd in ag nie.
- Die GI neem ook nie die verskillende maniere waarop hierdie kosse voorberei word in ag nie. Hoe kosse gaargemaak word, kan hul GI-waarde beïnvloed.
- Die GI kan beïnvloed word deur ander faktore soos die rypheid van die kos, die tipe stysel, die hoeveelheid vesel en die hoeveelheid vet in die kos.
‘n Wenk vir jou:
Deur Manna Blood Sugar Support saam met jou maaltyd te neem, kan jy jou bloedsuikervlakke natuurlik verlaag. Hierdie produk help om die glisemiese indeks van die kos wat jy eet met tot 43% te verminder. Wanneer dit saam met jou maaltyd geneem word, sal die aanvulling met die kos in jou maag bind en die tempo waarteen glukose in jou bloedstroom vrygestel word, verminder. Hierdie organiese aanvulling kan ook saam met ander medikasie geneem word, wat dit makliker maak om jou bloedsuikervlakke te beheer.
Samevatting
As jy weet hoe die GI werk, kan jy kos uitsny wat jou bloedsuikervlakke sal laat styg. Deur lae-GI kosse te eet kan jy jou bloedsuikervlakke meer stabiel hou. Om ‘n lae GI-dieet te volg, sal ook jou energievlakke verhoog, jou spysvertering verbeter en help met gewigsverlies.